luni, 26 iulie 2010

tinerete fara batranete (si viata…)

Apr 26 2007

multitudinea de sensuri si lipsa unuia..vital.
acum cateva saptamani, pe cand inca mai eram la timisoara, am vazut un reportaj pe cnn despre viata. mai exact, despre urmarirea ei cu tot dinadinsul. chasing life. si daca e sa fim si mai exacti, reporterul, un chirurg se pare de o varsta relativ tanara, se interesa despre acei oameni care vor sa traiasca mult si acei oameni care traiesc mult fara sa vrea. cei din prima categorie apelau la tot soiul de metode mai mult sau mai putin acceptate medical..pastile, diete, sport etc. era chiar incredibil cum un sot si o sotie luau zilnic in jur de 5o de pilule ..asa numitele supliments, si, pe langa asta, se mai injectau si cu diverse substante menite sa indeparteze batranetea din corpul, let’s face it, muritor. si erau si mai sunt o gramada de exemple peste tot in jurul nostru in care oamenii cauta disperati tineretea fara batranete si viata fara de moarte.
subiectul este tratat in tot felul de carti si fara sa vreau imi amintesc de diverse abordari ale lui de la petre ispirescu, iata, pana la wilde, chiar si tolstoi..si asa mai departe.
ce se intampla insa acum depaseste in mare parte orice imaginatie. totul are dimensiuni paroxistice. industria frumusestii si a chirurgiei estetice sunt in prim plan si aproape oricine apeleaza la minunile promise.
si ca sa nu mai vin cu exemple intr-un domeniu in care deja ele abunda oriunde intorci privirea, sa revin la cea de-a doua categorie. cei care au fost incadrati in asa numita categorie "blue zones". au fost asadar depistate pe glob cateva locatii in care oamenii traiesc mult. intrebarea urmatoare fireasca cum, si-a gasit raspunsul intr-o serie de actiuni ce nu urmareau efectiv ceea ce cei din "red zones" urmareau. viata simpla si sanatoasa, mese bogate in vitamine naturale si a altor ingrediente luate direct de la sursa, munca fara limita de varsta, in sensul ca in unele dintre acele locuri prezentate, oamenii nu ieseau la pensie obligatoriu, astfel avand intotdeauna cate ceva de facut, sentimentul apartanenetei la grup si al utilitatii in respectiva societate nedisparand odata cu inaintarea in varsta…familia si relatiile stranse personale fiind alte lucruri ce pareau sa contribuie la longevitatea subiectilor..
zonele albastre erau oarecum diferite intre ele, nu toata lumea urma un sistem de viata sanatos, nu toti de peste tot munceau peste limita de varsta, ..asa ca ceea ce parea sa caute reporterul respectiv, nu a gasit: reteta.
totusi, exista in aceasta categorie o motivatie comuna. un sens care parea sa strabata ideea de Viata ca linie de finish, drumul parcurs fiind cel care conta. iar asta era usor observabil in zambetele lor parguite, in linistea acceptarii si bucuria existentei. in trecerea lor durabila.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu