vineri, 3 septembrie 2010

nostalgia pacii din razboi

-a se trece cu vederea titlul-
doar ca intamplator am ajuns sa urmaresc mini-seria razboi si pace difuzata zilele astea la tvr1. butonand telecomanda mi-au atras atentia decorurile parca stiute si rochiile fosnite. zabovind asadar mi-am reamintit si restul, scena cu scena, de la detaliile legate de infatisarea personajelor prea putin respectata de regizor(doar andrei pare sa fi fost acelasi si andrei era cel mai important:) pana la evolutia relatiilor si evenimentelor in ritm cu pacea si cu razboiul.
intrucat au trecut cam zece ani de la lectura propriu-zisa, nu o sa ma hazardez sa fac comparatii intre carte si film. senzatia e de prescurtare, de altfel necesara. n-ai cum sa nu pierzi esentialul cand vei sa ecranizezi un astfel de roman. esentialul este romanul in sine, tot ce se face pornind de la el e de prisos.
dar un merit are filmul acesta intamplat in perioada asta, mi-a amintit de modul acela atat de elaborat si atat de firesc totodata de a construi oameni in interiorul personajelor si de felul frumos in care unii dintre ei te cuceresc iremediabil. pentru mine, revenirea la printul andrei, natasha, nikolai, pierre e ca o reintoarcere la o parte din viata mea in care ei existau odata cu mine. iar asta se intampla mai ales in ceea ce-i priveste pe rusi. carti am mai citit de atunci si personaje m-au mai incantat, dar ca un autor sa-mi creeze iluzia realitatii in mijlocul fictiunii nu mi s-a mai intamplat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu