miercuri, 30 martie 2011

Lista celor mai de seama fraze din Paludes

Acceptare-virtute a celor umili; si unora li se potriveste atat de bine, incat ai impresia ca viata le-a fost croita pe masura sufletului. mai cu seama, nu-i plange, situatia le convine; cata tristete! nici nu mai vad mediocritatea, de indata ce nu-i vorba de o mediocritate de avere. ceea ce i-am spus pe fuga angelei e totusi adevarat: fiecare are parte de intamplari adecvate propriilor sale afinitati. fiecare gaseste ce-i convine. daca te multumesti asadar cu mediocritatea, dovedesti ca-ti vine ca turnata si nu ti se va intampla nimic altceva. destine pe masura. necesitatea de a face sa-ti plesneasca hainele precum platanul sau eucaliptul, crescand face sa-i plesneasca scoarta.

Toate profesiunile fara folos pentru sine sunt cumplite-cele ce nu aduc decat bani- si atat de putini incat trebuie s-o iei mereu de la capat. cate stagnari! in clipa mortii ce vor fi realizat? -isi vor fi ocupat locul!- cred si eu l-au ales marunt, ca si ei. mie toate astea mi-s indiferente, fiindca scriu Paludes, dar altimenteri as gandi despre mine ce gandesc despre ei. zau, ar mai trebui sa incercam sa ne schimbam felul de viata.

Sanatatea nu mi se pare un bun atat de vrednic de a fi invidiat. ea nu reprezinta decat un echilibru, mediocritatea in toate*; e absenta hipertrofiilor. nu valoram decat prin ceea ce ne deosebeste de ceilalti**; idiosincrasia e boala noastra de valoare; sau cu alte cuvinte, ceea ce are insemnatate in noi e ceea ce noi singuri posedam, ceea ce nu poate fi gasit la nimeni altul, ceea ce omul normal al dumitale nu are-prin urmare ceea ce numiti boala. caci incetati a privi boala drept o lipsa; ea e, dimpotriva, ceva in plus; un cocosat e un om plus o cocoasa , si prefer sa considerati sanatatea drept absenta bolilor.(...)
ne purtam cu totii- cu totii! si toata viata- ca in perioadele proaste cand ne cuprinde mania indoielii: am incuiat poarta azi noapte? ne mai ducem o data sa vedem; ne-am pus azi-dimineata cravata? ne pipaim;(...)
si, tineti seama, stiam ca lucrul era facut: il facem din nou numai datorita(?) bolii; boala retrospectiunii. il facem din nou pentru ca l-am mai facut; fiecare actiune de ieri pare a ne chema s-o refacem; ca un copil caruia i-am dat viata si pe care trebuie sa-l intretinem de aici inainte...se pare ca suntem nevoiti sa intretinem tot ce-am iscat; de aici teama de a savarsi prea multe actiuni de frica sa nu depindem prea mult de ele, deoarece in loc ca, odata indeplinita, fiecare actiune sa devina pentru noi un imboldde a face contrariul, ea devine culcusul scobit pe care ne prabusim-recubans.


spuneam ca personalitatea nu ni se mai desprinde din felul in care actionam-ea zace in actiunea propriu-zisa- in cele doua actiuni pe care le savrasim(un tril) , in cele trei.

Acceptarea raului il agraveaza, devine un viciu, domnilor, de vreme ce savarsim prin a ne complace. ma plang, domnilor, de faptul ca nu protestam; ca avem aerul de-a fi cinat ca lumea cand mancam o tocana proasta si ca aratam multumiti dupa o masa de doi franci. ca nu ne revoltam impotriva...


Andre Gide.-Paludes

*nu inteleg de unde pana unde sanatatea este egala cu mediocritatea in toate, doar in cazul in care mediocritatea ar insemna un echilibru in toate, se poate pune semnul egal intre cei doi termeni. dar de ce echilibrul este egal cu mediocritatea tot n-am inteles, dar gide se pare ca da. dar nu vrea sa ne spuna/
**de asemenea, valoarea ca si punct de diferentiere intre unii oameni si 'ceilalti' e iar intepretata dubios. bineinteles, se ridica problema valorii in sine si a ceea ce inseamna ea separat, valentele de care dispune nu-mi pare ca se cadreaza cu ideea respectiva din moment ce ceea ce ne diferenetiaza de ceilalti nu poate fi in mod absolut catalogat drept valoros.




voi reciti 'prometeu rau inlantuit' si dupa asta ma voi incumeta sa recitesc 'zenobia'...

6 comentarii:

  1. la alea doua asterixuri (? ieri am zis detergenturi) m-ai pierdut :D ce complicat te exprimi
    sunt metafore, eu asa am interpretat. cum zicea si el, boala aduce ceva in plus. hipertrofia e un ceva in exces, idiosincrasia e o intoleranta/aversiune. de altfel, gide a ales ca exemplu un cocosat, care are ceva in plus, si nu un schiop sau un orb sau stiu eu pe cineva fara un plaman.

    intelegi si de ce echilibrul e egal cu mediocritatea, desigur :) de cate ori cineva care ti-a atras tie atentia ti-a atras-o prin ehilibru? si toate cartile, melodiile, picturile sunt despre dezechilibre

    cred ca voi reciti si eu prometeu si paludes :D
    dupa asta poate ma voi incumeta sa termin toate cartile pe care le-am inceput in ultimele luni

    RăspundețiȘtergere
  2. sa reluam-am de gand de cateva zile dar nu reuseam sa..reiau:)-, sa ne oprim intai la cele doua asterixe:D-m-am exprimat complicat pentru ca era complicata ideea iar eu nu-s fan al simplitatii(si nici al mediocritatii, for that matter)..dar ca sa rezum printr-un exemplu, si faptul ca unul are tendinte criminale il deosebeste de altul care n-are, se poate trage deci concluzia ca respectivul criminal e valoros? asta e un exemplu exagerat menit sa ilustreze ca nu chiar tot ce ne deosebeste unii de altii ar treprezenta in sine ceva valoros

    insist sa cred ca echilibrul nu este egal cu mediocritatea din moment ce toata viata am tins spre echilibru..sa nu-mi spui ca eram deja acolo ca ne suparam:P echilibrul in stilul de viata mi se pare o reusita..desi nu stiu neaparat daca e posibil. mediocritatea o fi o reusita pentru unii, eu nu as numi-o asa...
    iar ce ai spus tu despre diversele forme de arta si dezechilibrele pe care le-ar presupune, e interpretabil, n-as generaliza..

    RăspundețiȘtergere
  3. echilibrul... e un fel de stare de gratie :) o stare din aia zen!

    acceptare = resemnare

    mediocritatea = banalitate

    dar dincolo de definitii, totul e relativ.

    RăspundețiȘtergere
  4. dar mai e nevoie si de umbre ca sa dea lucrurilor volum! ;)

    RăspundețiȘtergere